Il n'y a pour l'instant aucun produit dans votre panier.
Ik hoor het vaak als antwoord op de vraag wanneer het zadel voor het laatst is gecontroleerd.
Aan de reactie weet ik vaak al genoeg.
Láng geleden dus, véél te lang geleden.
Ik geef het eerlijk toe! Vroeger stond ik daar ook zo niet bij stil. Maar nu ik wéet welke invloed dit op me paard heeft en hoeveel problemen je wel niet kan krijgen, wil ik iedereen er bewust van maken dat het erg belangerijk is.
Op veel stallen heerst nog steeds de gewoonte dat je alleen een professional belt als er problemen zijn. Want zolang je nergens echt duidelijk last van hebt is het overbodig toch?
Wat veel mensen zich echter niet (goed) beseffen, is dat je dan vaak al te laat bent. Want paarden zijn meesters in compenseren en zijn eigenlijk veel te lief voor ons. Ze lopen vaak te lang door met ongemak en wij zijn als mens helaas niet goed in het herkennen van de soms minder opvallende signalen.
Doet je paard boos bij het aansingelen? Hoort er nu eenmaal bij,... of niet?
En als hij steeds bokt met aangalopperen dan is hij gewoon stout en moeten we hem een keer laten zien wie er de baas is. Of niet?
Natuuuuuurlijk kan een paard een keer zijn dag niet hebben, of een keer te vrolijk zijn en een bokje geven. Zijn levende wezens !
Maar op het moment dat gedrag structureel wordt, dan is het tijd om te gaan kijken waar dit gedrag vandaan komt.
En daarbij de gouden regel; voorkomen is beter dan genezen!
Paarden veranderen continu, ze ontwikkelen door training, veranderen door de seizoenen, naarmate ze ouder worden, of door verandering van huisvesting. Dat je zadel twee jaar geleden paste, wil niet zeggen dat het dat nu nog steeds doet.
Wil daarom niet zeggen dat hij niet meer goed is...
Maar ook als ruiter, kan je het zadel ook scheef maken door steeds met te hoger druk op een kant te zitten... of leunen... of 'hangen' als het wat extremer is.
Door regelmatig te blijven controleren zorg je dat je niet achter de feiten aanloopt en steeds op tijd in kan spelen op verandering. Je kan ook voorkomen dat je paard problemen krijgt ! Of stijfheid, of pijn door er iets klemt !
Zo hoeft je paard niet onnodig te lijden, en een kleine aanpassing is vaak lang niet zo duur als een rigoureuze verbouwing óf de dierenartskosten om je paard weer op te lappen.
Je auto gaat ook ieder jaar naar de garage voor een onderhoud, waarom zou je dit voor je paard zijn zadel dan niet doen?
Er is wel een groote verschil tussen wie je laat kijken naar je zadel.
Een zadelmaker is niet per sé een zadelfitter, en die zijn dan ook niet per sé de beter geschoolde vakmensen.
Wij raden altijd aan bij iemand te gaan die meer kent als enkel en alleen het zadel aanpassen of wolletje bijsteken.
Neem iemand die voldoende kennis van mechaniek, bewegingsafloop en het lichaam van paard én ruiter begrijpt zoals onze partner Equiphys !
Laat je paard en zadel tenminste één keer per jaar controleren, maar liever nog twee keer per jaar. Zeker bij paarden in de groei of paarden uit een revalidatietraject.
Heb je een paard wat veel fluctueert in conditie gedurende de seizoenen?
Laat je zadel dan zeker één keer per half jaar controleren.
Ben je van stal verhuist of heb je door een blessure een tijd niet kunnen rijden? Bel dan altijd even je zadelpasser om er zeker van te zijn dat alles nog steeds goed past.
Je paard zal je dankbaar zijn!
Tekst naar aanleiding van de blog door Anne Van Vugt
Aucun commentaire n'a été trouvé.